Vad innebär säkerhet?

Det finns egentligen två typer av lån. Det finns lån med säkerhet och lån utan säkerhet. Säkerheten som man talar om är till för långivaren och inte för den som lånar. När du lånar pengar innebär detta en risk för långivaren eftersom de inte kan veta helt säkert ifall de kommer få tillbaka pengarna igen eller om du kommer få problem med återbetalningen.

Banker och långivare har flera olika metoder för att skydda sig mot risken när de lånar ut pengar. Först och främst har de en noggrann kontroll av din ekonomi, vilket gör att de kan undvika att låna ut till folk med för dålig betalningsförmåga. Nästa steg är lån med säkerhet. När de lånar ut får de någonting i säkerhet för pengarna som de lånar ut, och då känns det plötsligt klart mycket tryggare. Ifall du tar ett lån utan säkerhet finns inte denna extra säkerhet och då lägger man ofta istället en lite högre ränta på lånet som kompensation.

Lån med säkerhet

Ett lån med säkerhet är t ex ett bostadslån, ett billån eller båtlån. Du lämnar då antingen din bostad, bil eller båt som säkerhet för pengarna som du lånar. Detta innebär att ifall du inte skulle klara av att betala tillbaka lånet så kan långivaren använda din bostad eller annan säkerhet för att betala tillbaka lånet. Du skulle alltså t ex tvingas sälja ditt hus för att betala av bostadslånet. Så länge du sköter ditt lån och betalar tillbaka pengarna varje månad och så vidare ska du dock aldrig behöva oroa dig.

Lån utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet innebär helt enkelt att du slipper lämna någonting som säkerhet för ditt lån. Ifall du tar ett bostadslån eller ett billån måste du givetvis köpa en bostad eller en bil för pengarna du lånar, annars får ju långivaren inte sin säkerhet. Du kan alltså inte göra vad du vill med de pengarna. Vill du använda dina pengar fritt, eller använda dem till t ex en resa eller något annat som innebär att du inte kommer ha en specifik värdefull pryl att lämna som säkerhet är det alltså en annan typ av lån som krävs. Den vanligaste typen av lån utan säkerhet är privatlånet och då kan man låna mellan 10 000 kr och 350 000 kr och använda pengarna fritt till vad man vill.

Sammanfattning av säkerhet för lån

Det man kan säga är huvudsakligen att säkerhet vid lån gör ditt lån billigare. Ifall du har någonting som säkerhet får du lägre ränta på lånet. Det billigaste lån du kan skaffa är nästan alltid ett bolån just eftersom du har en bra säkerhet i form av din bostad. Äger du redan en bostad som inte är fullt belånad kan du låna mer pengar med bostaden som säkerhet och då få ett bra och billigt lån. Dessa pengar kan sedan användas till lite vad som helst. Lån utan säkerhet får lite högre ränta eftersom risken blir större för långivaren. Ett privatlån har dock normalt inte så farligt hög ränta ändå.