Mikrolån / SMSlån

En typ av lån utan säkerhet är mikrolånet. Ett mikrolån är ett litet lån som du tar under en relativt kort period, normalt 30 dagar. Ett mikrolån är egentligen likadant som ett vanligt privatlån bara att man kan låna lägre belopp så som 1000 – 5000 kr och att man lånar pengarna endast en kortare tid istället för ett år eller längre. Du behöver inte lämna någon säkerhet för ett mikrolån och du kan använda pengarna som du lånar till vad du vill.

Ett SMSlån och ett mikrolån är samma sak bara att det som kallas för SMSlån normalt kräver att du ansöker till lånet via mobilen. I många fall kan man ansöka om lån både via SMS och via långivarens webbsida. När du ansöker via mobilen kan det ganska ofta tillkomma en ansökningsavgift. Mikrolån kan kallas både för SMSlån, mobillån eller snabblån men alla dessa är egentligen samma sorts lån.

Hur funkar ett mikrolån / SMSlån?

Tanken är att man ska kunna låna en mindre summa pengar riktigt snabbt och enkelt när man behöver den och sedan har man en månad på sig att betala tillbaka lånet. För att få låna pengarna betalar man en ränta och avgifter som kanske ofta är lite dyrare än andra typer av lån. Kostnaderna för att låna ett visst belopp, som t ex 2000 kr, kan dock variera ganska mycket mellan olika långivare som erbjuder mikrolån och SMSlån. Därför bör man kolla runt och jämföra priser innan man beslutar var någonstans man vill låna. Det går att spara flera hundralappar per lån.

För att få ta ett mikrolån ska du normalt vara 18 – 20 år och folkbokförd i Sverige och du ska ha ett telefonnummer registrerat i ditt namn. Du ska ha en fast inkomst eller viss lägsta årsinkomst och en del långivare kräver att du inte har några betalningsanmärkningar medan vissa godkänner lån trots betalningsanmärkning. Ju bättre ordning du har på din ekonomi ju större chans har du att din låneansökan blir godkänd.

Är mikrolån ett dyrt lån?

Om man tittar på kostnaden för ett mikrolån i förhållande till hur lite pengar man lånar och hur kort återbetalningstiden är så blir ett sådant lån relativt dyrt. Mikrolån och SMSlån har dåligt rykte och många gånger pratar man om att denna typ av lån har väldigt hög effektiv ränta om man jämför med t ex ett privatlån. Det stämmer att effektiv ränta (som normalt är det bästa sättet att jämföra lån) blir väldigt hög för mikrolån, ofta upp mot 1000 % eller mer.

Det går dock inte att använda effektiv ränta för att på ett rättvist sätt jämföra ett sådant lån med ett privatlån eftersom effektiva räntan beräknas över ett år och ett mikrolån har en återbetalningstid på endast 30 dagar. Det blir alltså missvisande och så dyrt är det inte. Dock är det inte heller billigt att ta ett mikrolån eller SMSlån och därför bör man alltid tänka igenom lånet i förväg så att man inte lånar i onödan och klarar av att betala tillbaka pengarna.