Lån med säkerhet

De två typer av lån som finns är lån utan säkerhet och lån med säkerhet. Det är du som lånar pengar som ibland ska lämna någon slags säkerhet för de pengar du lånar. Skälet till detta är att långivaren inte vill riskera att inte få tillbaka sina pengar, vilket ju inte är så konstigt egentligen. Ett lån med säkerhet innebär alltså att du har någonting av värde som motsvarar den summa pengar som du lånar och att du lovar långivaren att ifall du inte kan betala tillbaka ditt lån så kan de använda denna sak för att få tillbaka sina pengar.

De allra vanligaste typerna av lån med säkerhet är bolån och billån. I dessa fall lämnar du antingen din bostad eller din bil som säkerhet för lånet. Det kan självklart vara en bostad eller bil som du är på väg att köpa, du behöver alltså inte äga föremålet innan du lånar. Ifall du tar ett billån måste du dock använda de pengar du får låna till att köpa just en bil, så att långivaren kan få sin säkerhet. Ifall du av något skäl sedan skulle få problem med återbetalningen av ditt lån kan långivaren ta din bil för att betala av lånet.

Varför är ett lån med säkerhet bra?

När en bank eller långivare lånar ut pengar till dig finns det alltid en risk att de inte får tillbaka sina pengar. Den här risken vill de givetvis minimera så gott det går. Vid ett lån utan säkerhet, alltså där de inte kan få någon specifik säkerhet för lånet, försöker de kompensera genom att höja räntan istället. Det innebär att ditt lån blir lite dyrare. Vid ett lån med säkerhet har de en större trygghet eftersom de vet att de kan få sina pengar på ett eller annat sätt och då kan de istället ge dig en lägre ränta. Den stora fördelen med ett lån med säkerhet är alltså att det är billigare.

För dig som ska låna finns det inte direkt några större nackdelar med att ta ett lån med säkerhet . Ifall du tar ett lån med säkerhet så som ett bolån eller ett billån för att köpa en bostad eller en bil måste du givetvis använda pengarna till just den bostad eller bil som är bestämt, för att långivaren ska ha få sin säkerhet. Du blir aningen mer uppbunden med ett lån av det här slaget än om du lånar utan säkerhet. Ifall du vill sälja din bostad eller bil medan du fortfarande har lån kvar att betala måste du lösa detta på något vis.

Låna på befintlig bostad

Ifall du redan äger t ex ett hus och inte har redan har belånat det fullt ut kan det tänkas att du kan låna pengar med bostaden som säkerhet. Det fungerar alltså att låna inte bara när man vill köpa en ny bostad utan även om man har en befintlig. För att du ska kunna låna på ditt hus krävs att det inte är fullt belånat redan. Ifall du har betalat tillbaka alla gamla bolån så går det troligen bra att återigen ta ett lån med bostaden som säkerhet. Det kan även fungera ifall värdet på ditt hus eller lägenhet har ökat sedan du tog ditt gamla bolån. Du har då lite spelrum att låna ytterligare pengar.

Fördelen med att belåna sin bostad är att det är ett väldigt billigt lån jämfört med andra typer av lån. Bolånet är fortfarande i princip det billigaste lånet man kan ta (bottenlånet alltså). Ifall du behöver pengar till exempelvis en resa eller för att renovera etc är det alltså ett mycket bra val rent ekonomiskt att låna på sin bostad istället för att ta ett privatlån. Har du många olika skulder eller har köpt på avbetalning och betalar en massa pengar i ränta varje månad kan det vara ett riktigt bra alternativ att ta ett stort lån med säkerhet för att betala av alla dyra krediter och sedan endast ha ett billigt lån som man betalar av.