Lösa lån utan säkerhet

Ibland händer det att man vill lösa ett lån i förtid. Det innebär helt enkelt att man vill betala tillbaka det man är skyldig tidigare än vad man har bestämt med långivaren. I de flesta fall är det inga som helst problem att göra detta. Det skiljer sig dock aningen mellan lån utan säkerhet och lån med säkerhet.

Har du tagit ett lån med säkerhet som t ex ett bolån kan det vara aningen krångligare att lösa sitt lån. Ditt bolån har antingen rörlig ränta eller fast ränta. Det är när du har valt fast ränta som det blir lite lurigare att lösa sitt lån. Har du rörlig ränta kan du när som helst betala tillbaka de pengar du är skyldig och sedan bli fri från skulden. Detta utan några som helst extra kostnader eller problem.

Har du fast ränta är det annorlunda, eftersom långivaren själv har lånat pengar till ditt lån till en viss ränta och du måste då betala extra pengar för att täcka upp deras kostnader. Detta kallas för ränteskillnadsersättning.

Att lösa lån utan säkerhet är enkelt

När det gäller lån utan säkerhet är det normalt mycket enkelt att lösa ett lån. Ett privatlån ska du när som helst kunna betala tillbaka utan att det uppstår några extra kostnader. Ifall du har lånat 100 000 kr och har 50 000 kr kvar på lånet kan du i princip bara göra en extra stor amortering och betala tillbaka hela det återstående beloppet. Du ska inte behöva betala något extra för att du gör på det här viset och när lånet är helt återbetalt är du fri och slipper betala ränta osv.

Vill du lösa ett mikrolån i förtid ska detta normalt också gå bra. Det brukar inte vara någon större vits att lösa ett sådant lån i förtid eftersom det ändå är så kort återbetalningstid, endast 30 dagar. Ifall du känner att du vill betala tillbaka lånet tidigare ska det dock inte vara några problem. Du måste betala ränta för den tid du lånat pengarna innan du löser lånet.

Du som lånar har även ångerrätt enligt lag. Du har 14 dagar på dig att ångra lånet och då återbetala beloppet som du lånat. Du måste i detta fall också betala ränta för tiden du haft pengarna, så det blir i princip exakt likadant som att lösa lånet.