Privatlån

Det vanligaste lånet utan säkerhet är det som kallas för privatlån. Ett privatlån är normalt ett lån på ett belopp mellan 10 000 kr och 350 000 kr som du kan ta utan att lämna någon säkerhet för lånet. Ett privatlån tar man på minst ett år och du kan ha en återbetalningstid på upp till runt 12 – 15 år. Du betalar sedan så klart ränta på lånet, vilken beräknas per år. Det kan alltså vara så att den årliga räntan på ditt lån är 5 % och då måste du betala 5 % av det återstående lånet varje år tills hela lånet är återbetalt.

Det är alltid viktigt att tänka igenom sitt privatlån innan man tar det. Det gäller t ex att välja en lagom lång återbetalningstid på sitt lån. Ifall du väljer en lång återbetalningstid, t ex 10 år eller mer, så kommer du att betala tillbaka (amortera) ganska en ganska liten summa varje månad. Fördelen med detta är att du har mindre att betala varje månad, vilket är bra när du inte har så mycket pengar att göra av med. Nackdelen är dock att det tar klart mycket längre tid att betala av sitt lån, och under hela tiden man är skyldig pengar måste man betala ränta på dem. Så en lång återbetalningstid innebär alltså att du betala mindre varje månad men att du betalar mer för ditt lån totalt sett.

Privatlån – Ett lån utan säkerhet

Vad innebär det att ett lån är utan säkerhet? Det är helt enkelt så att när en långivare väljer att låna ut pengar till någon så är det en risk. Det finns alltid en risk att den som lånar inte kommer att ha råd att betala tillbaka lånet. Av detta skäl föredrar långivarna lån med säkerhet, alltså att du som lånar lämnar någonting av värde som säkerhet för de pengar du får låna. Normalt är detta ett hus, en bil eller en båt. Du kan t ex ta ett bolån när du ska köpa hus eller lägenhet och då blir din bostad säkerhet för lånet, och kan sedan användas för att betala av lånet ifall du inte kan.

Ett lån utan säkerhet, t ex ett privatlån, är istället ett lån utan den här säkerheten. Långivaren måste lita på din förmåga att betala tillbaka lånet. Därför har man relativt höga krav på den som lånar när det gäller t ex årsinkomst eller anställning, att det inte finns för många skulder eller betalningsanmärkningar etc. Räntan på ett privatlån är även högre än för ett bolån, för att kompensera för den extra risken som långivaren tar. Det fina med ett privatlån är dock att du kan använda pengarna till vad som helst. Tar du ett bolån måste du ju självklart köpa en bostad för pengarna, så att banken har sin säkerhet. Med pengarna från ett privatlån kan du resa eller göra vad du nu vill.

Jämför privatlån och hitta bra lån

De flesta banker och även en del andra långivare erbjuder privatlån. Räntor och andra kostnader och även villkor i övrigt kan variera en del beroende på vem du vänder dig till. Vissa långivare har relativt låga räntor för ett privatlån medan andra kan ha höga. Det gäller därför att alltid jämföra och titta runt innan man bestämmer sig för en specifik långivare där man vill ta sitt privatlån. Ett bra sätt att jämföra lån är att gå in på Alltomlån.com och deras jämförelse av privatlån. Där kan du hitta många olika långivare och deras räntor och övriga avgifter.