Blancolån

Ett blancolån är samma sak som ett privatlån. Det är ett annat namn för precis samma sak. Ett blancolån / privatlån är ett lån som man tar utan någon säkerhet. Ett lån med säkerhet är t ex ett bolån eller ett billån där man erbjuder sin bostad eller bil som säkerhet för de pengar man får låna. När man tar ett blancolån behöver man inte erbjuda någonting alls som säkerhet.

Normalt betalar man tillbaka lånet på mellan 1 och 15 år och under hela den tiden betalar man givetvis ränta på lånet. Eftersom långivaren tar en större risk när man ger ett lån utan säkerhet så blir räntan lite högre än vid t ex ett bolån. I vanliga fall är dock räntan ändå relativt låg för ett blancolån, åtminstone så länge du väljer rätt bank eller långivare. Det är alltid viktigt att ta sig tid att jämföra räntor och avgifter hos olika långivare så att man inte tar ett onödigt dyrt lån. Det kan kosta en hel del pengar, speciellt ifall man väljer att låna en stor summa över en längre period.

Mer om Blancolån

För att få ta ett blancolån krävs normalt att man uppfyller ett flertal olika krav. Du måste först och främst vara myndig för att få låna, ibland är åldersgränsen till och med 20 år. Du behöver normalt antingen en fast inkomst eller åtminstone ha en viss lägsta årsinkomst för att få låna och det är ganska svårt att få ett lån ifall du inte uppfyller det här kravet. Det underlättar mycket ifall du har en fast anställning eftersom det garanterar att du får in pengar regelbundet.

Ofta kan betalningsanmärkningar sätta käppar i hjulet när du vill ta ett blancolån men det finns även de långivare som erbjuder lån trots anmärkningar. Istället för att direkt neka dig ett lån gör dessa långivaren en mer grundlig genomgång av din ekonomiska ställning och väger in många olika faktorer innan de avgör ifall du får låna eller ej. Du kan få betala lite högre ränta för ett lån när du har en betalningsanmärkning eftersom risken blir större för långivaren.

Vill du ha ett bra blancolån är det alltid en bra idé att jämföra olika långivare för att se vilka som är billigast innan du ansöker om lån. På det här viset går det att spara ganska mycket pengar eftersom räntor och avgifter kan variera en hel del. Ett bra sätt att jämföra olika lån är att kolla på det som kallas för effektiv ränta. Den är ett mått på den totala kostnaden för ett lån (vanlig ränta plus olika avgifter) uträknat på ett år. Se bara till att lånen du jämför i övrigt är likadana, så blir det bra.