Borgensman / Medsökande vid lån

Av olika skäl kan det ibland vara svårt att få ett lån. Du kan exempelvis hindras av betalningsanmärkningar eller andra ekonomiska bekymmer. När man ska ta ett lån utan säkerhet, t ex ett privatlån, är det ännu viktigare att man har ordning på sin ekonomi eftersom risken för långivaren är större vid denna typ av lån.

Vill man ta ett lån med säkerhet så som ett bolån finns ju bostaden som säkerhet och då vet långivaren att det alltid går att få tillbaka pengar på något vis. Vid ett lån utan säkerhet måste man lita på att pengarna betalas tillbaka, och då kan ibland lösningen vara att man har en medsökande när man lånar, en så kallad borgensman.

En borgensman är någon som frivilligt går med på att ansöka om ditt lån tillsammans med dig. Detta innebär att du får låna pengar och sedan ska betala tillbaka dem, precis som vanligt, men om du av något skäl inte klarar att betala kan långivaren helt enkelt kräva pengarna av din medsökande. Den person som är medsökande för ditt lån måste alltså vara någon som har god betalningsförmåga och godkänns av långivaren.

Att hitta en borgensman

Vanligast är att en borgensman är antingen en familjemedlem eller en nära vän. Du måste hitta någon som litar på dig och tror på din förmåga att betala tillbaka lånet utan problem. Det är alltid riskabelt att ställa upp som borgensman eftersom man kan bli betalningsansvarig och tvingas betala tillbaka ett lån som någon annan tagit. Av det skälet är det klart vanligast att medsökande är familjemedlemmar som vill hjälpa till.

När du tar ett lån utan säkerhet och har en ekonomi som inte riktigt är på topp kan det ibland behövas någon annan form av säkerhet och detta kan en borgensman ge dig. Det är inte självklart att du kan få låna bara för att du hittat någon som kan gå i god för dig och agera medsökande, din ekonomi måste självklart vara åtminstone hyfsat bra. Det är ju dessutom inte speciellt troligt att du kommer hitta någon som är villig att ansöka om ett lån tillsammans med dig om du har en allt för trasslig ekonomisk situation.